Γιώργος Ποταμίτης
Ιατρός Ω.Ρ.Λ

Η νέα ιατρική μέθοδος αξιολόγησης του ροχαλητού μέσω της ψηφιακής καταγραφής και ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στον ύπνο: “snore check”.

Η νέα ιατρική μέθοδος αξιολόγησης του ροχαλητού μέσω της ψηφιακής καταγραφής και ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στον ύπνο “snore check”, μέσω smart phones.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

Η αναπνοή καταγράφεται  με ένα ειδικά προγραμματισμένο ψηφιακό καταγραφικό ήχου (digital voice recorder) ικανού να συλλάβει και να καταγράψει όλη την έκταση των συχνοτήτων που παράγονται κατά την αναπνοή στον ύπνο.  Το καταγραφικό συνδέεται με ένα μικρό μικρόφωνο πέτου, που τοποθετείται στο εσώρουχο ή στη πυτζάμα, σε απόσταση μερικών εκατοστών από το στόμα στην περιοχή του στέρνου.

Ο εξεταζόμενος πριν κοιμηθεί πατάει το κουμπί  έναρξης καταγραφής (rec) και όταν  ξυπνήσει το κλείνει και το παραδίνει στον διαπιστευμένο  και ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό του ή το αποστέλλει μέσω φαρμακείου ή και απ’ ευθείας στο κέντρο ιατρικής ανάλυσης snore check.

Η ψηφιακή καταγραφή  μαζί με τα απαραίτητα στοιχεία του εξεταζόμενου και παραλαμβάνεται από  την ειδικά εκπαιδευμένη ιατρική ομάδα στην αξιολόγηση και «αποκωδικοποίηση» μετάφραση των ήχων στην «ιατρική γλώσσα».

Η ψηφιακή ανάλυση γίνεται με προγράμματα αιχμής στην μελέτη και αξιολόγηση των ήχων αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.

Η διακριτική ευκρίνεια της ανάλυσης δίνει δυνατότητα αξιολόγησης και κατάταξης των ήχων της αναπνοής με έναν μοναδικό τρόπο που καμία άλλη τεχνική ( ακόμα και της πολυσωματοκαταγραφικής) που χρησιμοποιείται στην μελέτη κατά τον ύπνο δεν μπορεί να προσφέρει. Έτσι μια 8ωρη συνεχής καταγραφή της αναπνοής κατά τον ύπνο δίνει την πιο λεπτομερή εικόνα σχετικά με τους παραγόμενους ήχους της εισπνοής και της εκπνοής σε ανάλυση δευτερολέπτων,

Η μέθοδος διακρίνει με ευκρίνεια και ακρίβεια ανά λεπτό, τόσο την φυσιολογική αναπνοή, όσο και όλες τις «εκτροπές» της από το φυσιολογικά, όπως ρινική και στοματική εισπνοή ή εκπνοή, δυσχερή ( εργώδη) αναπνοή, ήπιο και βαρύ ροχαλητό, υπόπνοιες και άπνοιες και όλους τους συνδυασμούς αυτών που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τον ύπνο.

ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ στηριζόμενη σε συγκριτικές μελέτες και ειδικά πρωτόκολλα που δημιουργήθηκαν με παράλληλη χρήση της μεθόδου σε χιλιάδες περιστατικά που εξετάστηκαν με πλήρη πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, κατατάσσουν τα είδη των μελετούμενων ήχων και καταμετρούν, μέσω ειδικού προγράμματος πληροφορικής, τις παραμέτρους της αναπνοής.

Μετράται ακριβώς ο χρόνος  και ο αριθμός των κύκλων της αναπνοής και των παθολογικών στοιχείων της καταγραφής  ( εργώδης αναπνοή, στοματική εισπνοή, ήχοι «διακόπτη» της φυσιολογικής ρινικής αναπνοής και εκτροπή της εκπνοής από το στόμα, διαβαθμίσιες ροχαλητού, αριθμός και διάρκεια υποπνοιών και απνοιών κ.ο.κ).Η απάντηση περιέχει και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον έλεγχο των ηχογραφημάτων των οποίων μπορεί να κάνει ακρόαση ο εξεταζόμενος και ο θεράπων γιατρός του.

Η ιατρική ανάλυση της καταγραφής συνδυάζεται με την αξιολόγηση ενός λεπτομερούς ειδικού ιστορικού με μορφή ερωτηματολογίου καθώς και από συγκεκριμένα σωματομετρικά στοιχεία του εξεταζόμενου. Σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του περιστατικού εξασφαλίζει με πολύ μεγάλη ακρίβεια:

1.  Την διάγνωση του είδους της διαταραχής εργώδης αναπνοή, ρογχοπάθεια και είδος αυτής ( ρινική στοματική),  και  προβαίνει σε διαφοροδιάγνωση μεταξύ πρωτοπαθούς ροχαλητού και υπνοαπνοϊκού συνδρόμου.

 2.  Μελετά τα πιθανά αίτια εξατομικευμένα και κατευθύνει στην περαιτέρω αντιμετώπιση ( συντηρητική, χειρουργική, χρήση βοηθημάτων, παραπομπή για πλήρη μελέτη ύπνου ή και για πολυυπνογραφία με χρήση συσκευής θετικής πίεσης n- CPAP ).

Η μέθοδος είναι απλή και φιλική  και έχει το πλεονέκτημα ότι η ψηφιακή καταγραφή γίνεται στο σπίτι του εξεταζόμενου ανεξάρτητα περιοχής και ηλικίας ( νεογνά, βρέφη, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενήλικες, έγκυες, ηλικιωμένοι).

Είναι ιδανική για μελέτη όλης της οικογένειας αλλά και για προληπτικό έλεγχο σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

 Ήδη διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο γιατρών ( κυρίως Ω.Ρ.Λ ) εξειδικευμένων και διαπιστευμένων αλλά και φαρμακείων για την εφαρμογή της μεθόδου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Είναι συνεργάτης των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων  όπως  Ω.Ρ.Λ, καρδιολόγων, πνευμονολόγων, παιδιάτρων, παθολόγων, ενδοκρινολόγων, γυναικολόγων αλλά και πολλών εργαστηρίων πολυσωμα-τοκαταγραφικής μελέτης ύπνου Νοσοκομείων , όπου και παραπέμπονται τα διαγνωσμένα «σε πρώτο βαθμό» περιστατικά με υπνοαπνοϊκό σύνδρομο.

ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ  ΣΗΜΑΣΙΑ

ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SNORE CHECK.

Επειδή όλοι όσοι ροχαλίζουν ή έχουν υπνηλία και κούραση  την ημέρα δεν μπορούν να εξετασθούν σε εργαστήριο ύπνου σε κάποιο νοσοκομείο, για να αξιολογηθεί η περίπτωσή τους. Με την απλή μέθοδο snore check μπορούν να διαπιστωθούν οι σοβαρά πάσχοντες και να παραπεμφθούν σε αυτά, οι δε άλλες περιπτώσεις να αντιμετωπισθούν άμεσα από τον θεράποντα γιατρό τους.

Το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ροχαλίζει, μπορεί εύκολα και άμεσα να τσεκάρει την αναπνοή στον ύπνο του με την απλή και φιλική μέθοδο snore check, μέσω iphone σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεται.

Η ιατρική ομάδα του προγράμματος θα αναλύσει και θα αξιολογήσει την ψηφιακή καταγραφή της αναπνοής κάθε εξεταζόμενου και θα τον καθοδηγήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματός του, σε διεπιστημονική συνεργασία με το γιατρό τους.

Διαφορές πολυσωματοκαταγραφικής μελέτης ύπνου και ψηφιακής καταγραφής και ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στον ύπνο.

Η ΠΟΛΥΣΩΜΑΤΟΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΝΟΥ είναι η άκρως ειδική εξέταση για τις περισσότερες παθήσεις κατά τον ύπνο. Έχει όμως μερικά μειονεκτήματα.

 Δεν είναι εξειδικευμένη για τη μελέτη των ήχων της αναπνοής. Δεν μπορεί να καταγράψει και πολύ περισσότερο να διακρίνει διαφορές των ήχων της αναπνοής εσπνοή, εκπνοή, εργώδη αναπνοή, ήπιο ροχαλητό, συριγμούς, υγρούς ή ξηρούς ήχους, κολλώδη αναπνοή, ασφυκτικά φαινόμενα  κ.λ.π.

 Δεν μπορεί να διαχωρίσει στοματική από ρινική αναπνοή, ήχους πωματισμού – αποπωματισμού του ρινοφάρυγγα με πρόκληση στοματικής εκπνοής ενδεικτικό συνδρόμου νευρομυικής  αδυναμίας της μαλθακής υπερώας. Δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσει ή και να  βαθμολογήσει την ένταση του ροχαλητού.

Γίνεται σε εργαστήρια κυρίως Νοσοκομείων με πάνω από 25 καλώδια.

Δύσκολα δέχεται να διανυκτερεύσει εκεί ο ασθενής  και πολλές φορές δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

 Στα ιδιωτικά Νοσοκομεία έχει πολύ υψηλό κόστος.

Είναι απρόσιτη μέθοδος για τους κατοίκους εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

Δύσκολη και μη φιλική  για τα παιδιά, εγκύους.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ SNORE CHECK είναι  ιατρική εξέταση διάγνωσης και διαφοροδιάγνωσης «πρώτου βαθμού»   ικανή να διαπιστώσει και να κάνει διαφορική διάγνωση μεταξύ πρωτοπαθούς ροχαλητού και του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας  το οποίο και να παραπέμψει στα εργαστήρια μελέτης ύπνου των Νοσοκομείων για περαιτέρω αντμετώπιση.