Οι συνέπειες του κακού ύπνου

Γιώργος Ποταμίτης
Ιατρός Ω.Ρ.Λ

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που στερού-νται ύπνου για μία νύχτα έχουν την επομένη μέρα αύξηση στο αίμα τους της ουσίας ιντερλευκίνη 6. Αυτό είναι ένα μόριο που έχει σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγεται στον εγκέφαλο αλλά και στην περιφέρεια ακόμα και από το λίπος.

Σε  έρευνα  στο ιατρικό κέντρο Χέρσυ του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, όπου περιόρισαν τον ύπνο για μία εβδομάδα κατά δύο ώρες σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες, δηλαδή αντί για 8 ώρες κοιμόντουσαν 6,  βρέθηκε ότι ακόμα και με αυτή τη μικρή μείωση ύπνου, υπήρξε αύξηση αυτών των ιντερλευκινών.

 Που σημαίνει ότι ακόμα και οι δύο ώρες λιγότερου ύπνου, είναι σημαντικές για την υγεία.

Άλλες εργασίες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έδειξαν ότι αύξηση της ιντερλευκίνης 6, σε άτομα που είναι αποστερημένα από ύπνο, δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, όπως για έμφραγμα.

Η αύξηση των ιντερλευκινών προκαλούν υπνηλία και κούραση που σε κάνουν να θέλεις να κοιμηθείς.

Ο απαιτούμενος χρόνος ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 7 σε 9 ώρες.

Αν οι ώρες ύπνου είναι λιγότερες από 6,   το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος και οι οποίες δημιουργούν υπέρταση. Και η υπέρταση, ως γνωστόν, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά και το πρόβλημα της αϋπνίας, που διαφέρει από την έλλειψη κανονικού χρόνου ύπνου, έχει σχέση με το άγχος και την κατάθλιψη. Η αϋπνία συνδέεται με την λειτουργία του «συστήματος στρες» του οργανισμού και ειδικά του συστήματος που έχει σχέση με την παραγωγή της κορτιζόλης.

Δηλαδή, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, παράγουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Αντιδρούν σαν να είναι σε διαρκές στρες. Πειράματα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, αποδεικνύουν ότι αυτά συνδέονται με καρδιοπάθειες, σοβαρή κατάθλιψη, οστεοπόρωση, παχυσαρκία.

Έξι με οχτώ ώρες είναι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Όσοι κοιμούνται  λιγότερες ή περισσότερες ώρες από τις “ενδεδειγμένες”, ενδέχεται να δουν στο μέλλον την ψυχική υγεία τους, να κλονίζεται, αφού ο εγκέφαλός τους μπορεί να γεράσει πρόωρα, έως και εφτά χρόνια.


 Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του  Κόλετζ του Λονδίνου εξέτασαν  5.400 ανθρώπους, ηλικίας από 45 έως και 69 ετών, μέσω εξειδικευμένων τεστ λογικής, μνήμης, λεξιλογίου και ευχέρειας λόγου.

Αυτό που ανακάλυψαν, ήταν ότι, όσοι δεν ακολουθούσαν ένα υγιές πρόγραμμα στον ύπνο, παρουσίαζαν περιορισμένες πνευματικές ικανότητες, με τη βαθμολογία τους στα τεστ να είναι χαμηλότερη, σε σχέση με γυναίκες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ και άνδρες που κοιμόντουσαν μεταξύ έξι και οκτώ ωρών.