
Αν το βράδυ στριφογυρίζετε στο κρεβάτι και παιδεύεστε για να σας πάρει ο ύπνος, είναι πιθανό να φταίνε κάποιες συνήθειες, όπως η κατανάλωση καφέ αργά το απόγευμα ή άλλα θέματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ανεξάρτητα από το τι σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο καλός ύπνος αποτελεί ένδειξη καλής υγείας.
Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι ουσιαστικός για τη σωματική και την ψυχική υγεία.
Η έλλειψη ύπνου καλής ποιότητας οδηγεί σε απάθεια, ευερεθιστότητα, προβλήματα μνήμης και προσοχής, υπνηλία και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.
Επιπλέον η ποιότητα της εργασίας μας και των κοινωνικών μας σχέσεων μειώνεται όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά.
Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω του www.mysleep.gr σε 270 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-75 ετών. Το ποσοστό των ανδρών και των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 52,8 και 47,2 αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντας αξιολόγησαν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τους και διαπιστώθηκαν τα εξής παρακάτω σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη δυσκολία στον ύπνο ή ακόμα και την έλλειψή του:
- Οι 3 στους 4 ξυπνάνε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και το 70% δεν κοιμάται ποτέ μεσημέρι.
- Ένας στους 4 κοιμάται πάνω από 7 ώρες ημερησίως, όμως περίπου ο μισοί αξιολογούν τον ύπνο τους ως μέτριο ποιοτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνούν κουρασμένοι και να αισθάνονται ότι τους λείπει ύπνος την επόμενη μέρα.
- Τουλάχιστον 1 στους 2 (52,5%) θεωρούν ότι ένα καλό στρώμα θα βελτιώσει τον ύπνο τους, ενώ στη δεύτερη θέση προτίμησης μεθόδου βελτίωσης του ύπνου αναφέρεται το sex πριν τον ύπνο (44%) .
- Το 70% ροχαλίζει από λίγο έως πολύ και όσοι δεν κοιμούνται μόνοι, θεωρούν ότι το ροχαλητό δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση τους.
- Ένας στους 4 αργεί να τον/την πάρει ό ύπνος σαν συνέπεια του στρες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, κ.ά. Ο ένας στους τρεις όμως κοιμάται με το κινητό ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε λειτουργία (τάμπλετ, τηλεόραση κ.λπ.), και αυτό έχει αποδείξει πως επηρεάζει αρνητικά την έλευση, αλλά και την ποιότητα του ύπνου.
- Αντιθέτως, το διάβασμα, έστω και λίγων σελίδων ενός βιβλίου συνιστάται από όλους τους ειδικούς σαν βοηθητικό ενός καλού ύπνου.
Στο www.mysleep.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, άρθρα και τρόπους βελτίωσης του ύπνου σας, που αποτελεί την πιο πολύτιμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.